Moderatie

Wanneer gebruikers inzendingen en reacties kunnen achterlaten op een website, is het vaak wenselijk om te modereren. Het modereren bestaat uit vier onderdelen:

  1. Controleren van inzendingen. Gebruikers sturen plannen, ideeën of andere inzendingen in. Het kan voorkomen dat er ongewenste afbeeldingen worden ingezonden of dat er ongewenste uitingen in een inzending worden gedaan. Moderatoren kunnen de inzendingen bewerken en verwijderen of erop reageren.

  2. Controleren van reacties. Gebruikers kunnen reacties plaatsen op de website. OpenStad is zo ingericht dat een goed gesprek kan plaatsvinden. Tegelijkertijd kunnen online gesprekken heftige emoties oproepen. Moderatoren kunnen controleren of er in de reacties sprake is van discriminerend, haatzaaiend, tot geweld aanzettend of grof taalgebruik.

  3. Stimuleren van reacties. Moderatoren kunnen de dialoog beter maken door vragen van bewoners te beantwoorden, actief deel te nemen aan het gesprek en positief te reageren op reacties (bijvoorbeeld door een compliment te geven: "Wat een goed idee!").

  4. Controleren van likes. Gebruikers kunnen inzendingen liken. Daarbij kun je instellen dat zij als vorm van authenticatie hun postcode moeten invullen. Moderatoren kunnen zien welke postcodes en IP-adressen verbonden zijn aan de likes en die waar nodig verwijderen.

  5. Plannen downloaden. Aan het einde van een planindien periode of stemperiode kunnen moderatoren deze overzicht inzien en downloaden, inclusief het aantal stemmen.

  6. Gebruikers aanpassen. Je kan de namen of mailadressen van gebruikers aanpassen, indien nodig.

  7. Nieuwsbrief downloaden. Je kan het overzicht van geregistreerde voor de nieuwsbrief downloaden, bijvoorbeeld aan de einde van het traject, om ze op de hoogte te houden van het verloop.

  8. Statistieken inzien. Elk site genereert een aantal automatische statistieken, wat je kan inzien als moderator.

Een moderatie account heeft speciale rechten op een website. Hieronder volgt de uitleg hoe een gebruiker moderatie rechten kan krijgen en welke rechten een moderator precies heeft.

Vooraf: Gebruikers moderatie rechten geven

Vraag een admin om een gebruiker, bijvoorbeeld de projectleider, moderatie rechten te geven. Dit verloopt via het Adminpanel.

1. Inzendingen bekijken, bewerken, verwijderen of moderator reactie toevoegen

Zorg dat je (nadat je moderator rol hebt gekregen) dat je eerst inlogd op de site. Sommige sites hebben een "Inloggen" knop in de hoofdmenu. Maar als dat er niet is, kun je altijd inloggen door /admin toe te voegen aan de url van de website. Bijvoorbeeld: westbegroot.amsterdam.nl/admin.

Inzendingen bekijken

Ga naar de detailpagina van de inzending. Je ziet daar de informatie die voor iedereen zichtbaar is. Je kunt meer informatie inzien door onder het subkopje 'Beheren' op 'Extra info' te klikken. Dan zie je informatie zoals e-mailadres, telefoonnummer en andere gegevens van de gebruiker die niet voor iedereen zichtbaar is.

Inzendingen bewerken en status wijzigen

Ga naar de detailpagina van de inzending. Klik op 'Bewerken' om de ingevulde gegevens bij de inzending te bekijken en te bewerken. Klik vervolgens onderaan op 'Opslaan' om wijzigingen te publiceren. Meestal gebruik je deze mogelijkheid wanneer een gebruiker vraagt of er iets aan een inzending kan worden gewijzigd of wanneer een inzending ongewenste taal of informatie bevat.

Klik onder het subkopje 'Beheren' op 'Status: <>" om de status van een inzending te wijzigen. Je kunt kiezen uit de statussen open, closed, denied, accepted, busy, done. Lees hier bij statussen van plannen meer over.

Inzendingen verwijderen

Ga naar de detailpagina van de inzending. Klik op 'Verwijderen' om de inzending te verwijderen. Je krijgt een melding of je zeker weet dat je de inzending wilt verwijderen. Klik op 'Ok' om de inzending definitief te verwijderen.

Zo ziet het eruit:

Moderator reactie toevoegen

Er verschijnt een algemene naam bij moderator reacties. Dit kan aangepast worden door jouw editor via Global en vervolgens Algemene instellingen om bij Author of the modbreaks. Hier kan je bijvoorbeeld de naam aanpassen naar de naam van jouw organisatie.

Ga daarna naar de detailpagina van de inzending. Klik onder het subkopje 'Beheren' op 'Moderator reactie' om een reactie als moderator toe te voegen. Vul een tekst in en klik op 'Opslaan'. De moderator reactie is nu voor alle gebruikers zichtbaar bij de inzending. De moderator reactie is handig om als moderator informatie te geven over de status van een inzending of hierbij commentaar te geven.

2. Reacties bewerken of verwijderen

Als moderator kun je reacties van gebruikers bewerken en verwijderen. Ga naar de reactie die je wil bewerken en klik op de button met een potlood ('Argument bewerken') om te bewerken. Klik op de button met een prullenbak ('Argument verwijderen') om te verwijderen.

Wees zorgvuldig in het bewerken of verwijderen van reacties. Controleer of er in de reacties echt sprake is van discriminerend, haatzaaiend, tot geweld aanzettend of grof taalgebruik. Neem altijd eerst contact op met de gebruiker en vraag of de gebruiker zijn/haar reactie wil wijzigen.

3. Reacties plaatsen als moderator

Als moderator kun je ook actief deelnemen aan het gesprek bij een inzending. Wanneer een moderator een reactie plaatst, wordt deze reactie herkenbaar als moderator reactie uitgelicht met een rode vlag naast de naam. Deze reacties kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om gesprekken te faciliteren of vragen te beantwoorden.

4. Likes bekijken of verwijderen

Om een like uit te brengen op een inzending, maakt een gebruiker een anonieme account aan met een postcode. Als die zelfde gebruiker probeert meerdere malen 1 plan te liken met dat account, dan wordt de gebruiker herkent. Je kan dan alleen je al uitgegeven likes aanpassen.

Dit is alleen niet waterdicht, waardoor er ook een mogelijkheid is om likes te controleren op IP-adressen en poscodes. Als moderator kun je dit inzien. Je zou dit kunnen nalopen op het moment dat er een verdachte situatie is (op 1 plan duizend likes, maar op de rest alleen rond de 50). Of als je een spelregel hebt dat alleen gebruikers vanuit bepaalde postcodes mee mogen doen met de like-ronde.

Ga naar de detailpagina van een inzending en klik onder het kopje 'Beheren' op 'Stemoverzicht'. Je krijgt nu een overzicht van alle likes en welke postcodes en IP-adressen van gebruikers hieraan gekoppeld zijn.

Indien je likes ongeldig wilt maken maken, kan dat ook via het "Stemoverzicht". Per like kun je het eventueel ongeldig maken door te klikken op het kruisje in het rechterkolom van het tabel. De rij van deze like is nu rood gearceerd en de like is verwijderd. Wil je een like toch weer geldig maken? Klik dan op het vinkje dat nu op de plaats van het kruisje staat.

Let op: IP adres controle is niet nauwkeurig. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat meerdere personen hebben gestemd via de computer in de bibliotheek. Laat niet alleen IP adres op zichzelf een reden zijn om likes ongeldig te maken.

5. Plannen downloaden

Ook kun je een aantal dingen inzien als moderator via het "react admin panel". Zorg eerst dat je bent ingelogd, en voeg daarna /admin toe aan de url. Klik dan, links in het menu, op Plannen.

In dit overzicht zie in een oogopslag alle ingestuurde plannen of inzendingen, de status die ze hebben, en "yes" (het aantal likes of stemmen voor) en "no" (het aantal likes of stemmen tegen).

Je kan ook meer informatie downloaden via de knoppen rechtsboven het overzicht. Daarmee kun je alle informatie van de inzendingen downloaden. Dit is bijvoorbeeld heel handig bij het bepalen van de gekozen plannen na een participatief begroten stemfase, zodat je budget en stemmen kan optellen in 1 overzicht.

6. Gebruikers aanpassen

Iets anders wat je kan zien via "react admin panel" zijn gebruikers. Zorg eerst dat je bent ingelogd, en voeg daarna /admin toe aan de url. Klik dan, links in het menu, op Gebruikers.

In dit overzicht zie je alle geregistreerde gebruikers op jouw site. Je kan gebruikers ook toevoegen en aanpassen. Dit kan handig zijn als een planindiener hulp nodig heeft bij het veranderen van hun naam op de site, of als je een andere account wilt koppelen aan een al ingestuurde plan.

7. Nieuwsbrief downloaden

Iets anders wat je kan zien via "react admin panel" zijn gebruikers. Zorg eerst dat je bent ingelogd, en voeg daarna /admin toe aan de url. Klik dan, links in het menu, op Nieuwsbrief.

Je ziet een overzicht van de gebruikers die zichzelf hebben opgegeven voor de nieuwsbrief. Je kan deze lijst downloaden als excel of csv met de knoppen rechtsboven het overzicht.

8. Statistieken inzien

Nogmaals via "react admin panel" kun je statistieken inzien van de website. Zorg eerst dat je bent ingelogd, en voeg daarna /admin toe aan de url. Je komt terecht op een pagina 'statistics'. Hier kun je, afhankelijk van de site, verschillende informatie inzien over de gebruik van de site.

De statistieken die hier staan worden automatisch gegenereerd. Ze zijn niet altijd van toepassing voor elke site. Maar je kan de belangrijke onderdelen voor jouw project gebruiken, bijvoorbeeld voor een evaluatie of berichtgeving over het project.

Last updated