Nieuwe pagina's toevoegen

Een nieuwe pagina aanmaken kan op verschillende manieren. De eerste manier is via Page menu links onder in het scherm. Je kunt een nieuwe lege pagina aanmaken door te klikken op New Page.

Je krijgt dan een instellingenscherm te zien voor de nieuwe pagina. Automatisch opent deze op het Basics tabblad. Hier kun je de pagina een titel geven (Title), dit is de naam van de pagina die bijvoorbeeld in de menubalk te zien is en in verschillende instellingen pagina’s. Wanneer je het eens bent met de voorgestelde slug en standaardinstellingen (de website wordt gepubliceerd en de naam verschijnt in de menubalk), klik je op Save Draft. Je hebt een pagina aan gemaakt!

Je kunt later terug naar deze instellingen door wanneer je (In Draft modus) op de pagina bent op Page menu → Page Settings te klikken of via OpenStad → Pages en dan achter de naam van de pagina op Settings te klikken.

Slug

In het Basics tabblad onder Page Settings kies je onder het kopje Slug de URL van de nieuwe pagina. Oftewel wat er achter de basis URL (projectnaam.nl) komt te staan om bij de nieuwe pagina te komen: projectnaam.nl/slug. Het is belangrijk dat er geen spaties staan in de slug, dus gebruik bij meerdere woorden tussen-streepjes. De slug begint altijd met een forward slash; /.

Als je een nieuwe pagina aanmaakt vanaf een pagina die niet _Home _is, krijg je last van nesting. Er komen twee slashes in je URL te staan (projectnaam.nl/pagina/nieuwepagina), dit kan een verwarrende URL opleveren, dus maak hier liever één van (projectnaam.nl/nieuwepagina).

(Nog niet) publiceren

Je kunt in het Basics tablad van je instellingenscherm aangeven of de pagina gepubliceerd moet worden onder PublishedYes/No.

Het is mogelijk om pagina’s op te zetten, en ook tussendoor te comitten, zonder dat deze zichtbaar zijn voor bezoekers van de website. Je kiest dan Published No. Een niet gepubliceerde pagina herken je aan een rode knop getiteld Unpublished links onderin het venster wanneer je op de pagina bent. Door hierop te klikken en vervolgens te kiezen voor Publish Page kun je de pagina zichtbaar maken voor iedereen.

Het omgekeerde proces kost iets meer handelingen; ga hiervoor eerst linksonder naar Page Menu, ga naar Page Settings en kies op het Basics tabblad (die standaard als eerste opent) onder het kopje Published voor No. Klik dan rechtsboven op Save Draft. Vergeet niet de pagina te comitten om de wijzigingen daadwerkelijk door te voeren.

Een uitzondering is de Home-pagina, die kan niet unpublished worden.

Publiceren: (In Draft modus) UnpublishedPublish Page ( → Commit)

Publiceren ongedaan maken: (In Draft modus) Page MenuPage SettingsPublished: NoSave Draft ( → Commit)

Hide in navigation

Ook kun je in het basics tabblad aangeven of de pagina verstopt moet worden in de menubalk; Hide in Navigation → Yes/No. Wanneer je een pagina wil aanmaken die alleen te bezoeken is via een knop/link op een andere pagina vul je hier Yes in. Dit geldt bijvoorbeeld voor formulier pagina’s maar ook voor de pagina’s over cookies en de privacy verklaring. Wanneer je hier No invult verschijnt de pagina naast Home en je andere pagina’s in de menubalk.

Klik op Save Draft rechts bovenin om je nieuwe pagina aan te maken. Je kunt later terug naar deze instellingen door wanneer je op de pagina bent op Page menu → Page Settings te klikken of via OpenStad → Pages en dan achter de naam van de pagina op Settings te klikken.

Copy page

Je kunt ook een nieuwe pagina aanmaken door een bestaande pagina binnen je website te kopiëren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer de pagina die je wil aanmaken dezelfde lay-out of widgets moet hebben. Je kopieert een pagina door op de pagina waarop je je op dat moment bevindt te gaan naar Page Menu, links onderin het scherm en daar te kiezen voor Copy Page. Je kopieert naast de inhoud van de pagina ook de instellingen.

Last updated