Rollen

Op deze pagina lees je meer over de verschillende rollen voor gebruikers in OpenStad.

Anonymous

De eerste laag gebruikers zijn anonymous. Dit zijn gebruikers die wel zijn geregistreerd, maar alleen tijdelijk met informatie die hen anoniem houdt. Wel wordt het ip-adres geregistreerd. Dit zijn gebruikers van de website en dus deelnemers aan het traject.

Bijvoorbeeld: het liken van een plan (waarbij je vaak een postcode moet invoeren) creëert een anonymous gebruiker.

Member

De volgende laag van gebruikers noemen we members. Dit zijn gebruikers van de sites die zich registreren met een account. Om een OpenStad account aan te maken moet je je registreren, bijvoorbeeld door een mailadres in te vullen, of je telefoonnummer voor een SMS code. Dit zijn gebruikers van de website en dus deelnemers aan het traject.

Bijvoorbeeld: mensen die een plan hebben ingediend op een site zijn members. Gebruikers die een opmerking hebben geplaatst op een plan of een idee zijn ook members. Verder zijn gebruikers die zich registreren voor de nieuwsbrief ook members.

Het verschil in het kort: met een member account kun je later op de site terug komen en wordt je herkend. Als een anonymous user niet.

Moderator

Moderatoren zijn de eerste niveau van rollen aan de 'achterkant'. Dit is een belangrijke rol om het project te faciliteren. Daarmee kun je vooral aanpassingen maken op de inzendingen die members en anons insturen op de site.

Voor een uitgebreide toelichting van hoe moderatie werkt, ga naar Moderatie.

Meestal zijn moderatoren leden van het projectteam. Zij houden de site in de gaten tijdens de periode dat het live is.

Editor

Editors zijn de volgende rol aan de 'achterkant'. Editors kunnen individuele sites opbouwen en aanpassen, widgets toevoegen en verwijderen, instellingen veranderen, tekst aanpassen, en nog meer. Editors passen instellingen aan via Adminpanel (beta)/React admin.

Alles wat staat beschreven in Widgets referentie is de rol van editors. Ook kunnen editors heel veel van de How-to's uitvoeren, al zijn een aantal bestemd voor admins.

Meestal zijn editors webredacteuren of communicatieadviseurs.

Admin

Admins zijn de laatste niveau van de achterkant. Admins kunnen alles: sites aanmaken, verwijderen, anonimiseren, stemcodes aanmaken, en nog meer. Admins hebben 1 overzicht Adminpanel met alle OpenStad sites, gebruikers, en benodigde instellingen.

Meestal zijn webmasters, developers en beheerders degene met admin rechten.

Last updated